Innowave Summit вмъкна Варна на Световния икономически форум в Давос

Innowave Summit вмъкна Варна на Световния икономически форум в Давос

Варна беше дадена за пример по време на Световния икономически форум в Давос благодарение на Български Бизнес Форуми и Innowave Summit.

Варна беше дадена за пример по време на Световния икономически форум в Давос благодарение на Български Бизнес Форуми и Innowave Summit. Тя влезе в речта на еврокомисар Мария Габриел пред световните лидери в областта на политиката, бизнеса, академичните среди и гражданското общество. „Innowave Summit на Български Бизнес Форуми - една от най-значимите конференции в областта на високите технологии в Югоизточна Европа, е уникален форум, който сега има възможност благодарение на меморандума за побратимяване между Варна и Клуж-Напока, Румъния, да събере повече от 5000 компании и да обедини усилия за улесняване достъпа до източници на растеж“, заяви Габриел пред аудиторията в швейцарския град Давос. За първи път на форум от такъв ранг Варна бе дадена за пример рамо до рамо с един от най бързо развиващите се европейски градове – Клуж-Напока.

По време на тазгодишното издание на Световния икономически форум в Давос Innowave Summit беше посочен като възможност за подобряване достъпа до финансиране за европейските стартиращи и развиващи се предприятия чрез мобилизиране на частен капитал и опростяване на правилата за достъп до него.

“На над 10 милиона евро се изчислява ефектът на Innowave Summit върху икономиката на Варна, като в това число се включват както приходите от туристически услуги, така и преки и непреки инвестиции в компании, създаване на нови работни места и маркетинг на града“, припомни председателят на Български Бизнес Форуми Димитър Василев. Варненското технологично събитие води за първи път в България, във Варна, топ мениджъри на най-големите технологични компании в света и фондове за рисков капитал от три континента. Innowave Summit катализира процеси, които направиха възможно разкриването на над 1500 нови работни места в града от големи международни и български компании, заяви Димитър Василев.

Вече тече усилена подготовка за новото издание на Innowave Summit 2023, което ще се проведе във Варна в последното тримесечие на годината.

В средата на 2022 г. Варненската стартъп екосистема, чрез Български Бизнес Форуми, стана една от първите членове на европейската група Coalition of the Willing, сформирана ден след публикуването на Новата европейска програма за иновации. Коалицията обединява общности и заинтересовани страни, ангажирани с конкретното изпълнение на програмата.

Именно Новата европейска програма за иновации, #EUInnovationAgenda, беше и в центъра на изказването на българския еврокомисар на тазгодишното издание на форума в Давос #WEF23. „Ако искат да останат конкурентоспособни на световния пазар, европейските компании трябва да са в челните редици на новата вълна от иновации, наречена "дълбоки технологични иновации", категорична е Мария Габриел.

 

Снимка: https://www.linkedin.com/in/mariya-gabriel-409858230/